Herbata i kawa to napoje, które są znane na całym świecie. Ceni się je nie tylko za walory smakowe, ale również za szereg różnorodnych właściwości. Każdy z nas posiada swoje ulubione rodzaje tych napojów i nie wyobrażamy sobie życia bez nich.
Herbatę znano w Chinach już około 2700 roku p.n.e. Historia głosi, że chiński cesarz Shen Nong pił ją po raz pierwszy, gdy do jego filiżanki z wrzątkiem wpadły przypadkiem przyniesione przez wiatr liście krzewu herbacianego. Po uzyskaniu ogromnej popularności w Chinach, uprawa herbaty rozprzestrzeniła się na cały kontynent azjatycki.
Plantacje herbaty są zakładane na wysokości 1000 m n.p.m. w miejscach, gdzie panuje gorący i wilgotny klimat. Jedna roślina może plonować nawet 20 lat. Poza ewidentnymi walorami smakowymi, herbata zawiera składniki, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Herbata poprawia zdolności pamięciowe, ma właściwości oczyszczające, pozytywnie wpływa na układ trawienny i rozjaśnia wzrok. Herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem garbników. Garbniki (zwane taninami) są substancjami należącymi do grupy polifenoli. Wykazują one zdolność do trwałego wiązania się z białkami i są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Mają właściwości ściągające, wpływają korzystnie na układ pokarmowy, chroniąc śluzówkę jelit. Oddziałują także na układ nerwowy zmniejszając świąd i pieczenie. Są skuteczne w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami. Zawartość garbników w herbacie jest uzależniona od jej rodzaju. Najpopularniejszym i najbardziej lubianym rodzajem herbaty jest herbata czarna. Uzyskuje się ją w procesie kilkugodzinnej fermentacji i suszenie.Podczas fermentacji listki puszczają sok, co sprzyja utlenianiu. Część garbników zmienia się wtedy w związki aromatyczne. Wielu miłośników zdobyła również herbata zielona, a to za sprawą jej właściwości wspomagających przemianę materii. Jej orzeźwiający i nieco cierpki smak uzyskuje się tylko poprzez suszenie. Nie stosuje się fermentacji, jest zatem mniej aromatyczna niż herbata czarna, ale bardzo bogata w garbniki. Herbatę białą otrzymuje się z pączków i listków zbieranych ręcznie wczesną wiosną. Poddaje się je jedynie procesowi suszenia. Biała herbata ma silne działanie oczyszczające, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Poza tym jest wysoko ceniona za wyjątkowe walory smakowe. Herbatę czerwoną uzyskuje się poddając liście długiej fermentacji.
Aby wydobyć z herbaty wszystkie dobroczynne związki zaleca się parzenie przynajmniej przez 2 minuty. Sposób parzenia jest niezwykle ważny ponieważ pozwala uzyskać napój o różnych właściwościach. Jeśli będziemy ją parzyć krócej niż 3 minuty, uzyskamy działanie pobudzające, jeśli dłużej niż 5 minut – napój uzyska właściwości uspokajające.
Kawa cieszy się na świecie taką samą popularnością jak herbata. Bogata w kofeinę ma działanie pobudzające, poprawia sprawność psychiczną i dodaje energii. Kawa pochodzi z Etiopii, a do Europy trafiła w XVI wieku. Początkowo dostępna była tylko w aptekach, gdyż uważano ją za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się w 1683 roku. Kawowiec to wiecznie zielony krzew, rosnący głównie w Afryce. Kawę otrzymuje się z palonych i mielonych ziaren kawowca. Kawa wzbudza wiele kontrowersji, ponieważ nie da się jej zaliczyć do zdrowej żywności. Wciąż prowadzone są badania naukowe, mające określić jej właściwości. Jak dotąd wykazano, że składniki w niej zawarte mogą przeciwdziałać chorobom nowotworowym. Należy pamiętać, że częste jej spożywanie wypłukuje z organizmu magnez, który jest niezbędny dla organizmu człowieka. Do pozytywnych właściwości kawy niewątpliwie należy chwilowe podniesienie IQ oraz poprawa pamięci krótkotrwałej. Poprawia koncentrację, dotlenia organizm, wpływa pozytywnie na trawienie i krążenie. Wspomaga metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona. Ma działanie antyoksydacyjne. Negatywne skutki picia kawy wiążą się z zawartością kofeiny. Zbyt duża ilość kawy powoduje niepokój i utrudnia zasypianie. Zaleca się picie do 500 mg kawy dziennie. To równowartość mniej więcej 3 filiżanek. Taka dawka nie jest szkodliwa dla organizmu.
Świetną alternatywą dla kawy i herbaty jest yerba mate. Napój ten przyrządza się z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim swoim występowaniem obejmuje niewielki obszar na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Tam się je uprawia i eksportuje na cały świat. Trzeba wiedzieć, że yerba mate nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z zupełnie innej rośliny!
Proces przygotowania naparu jest całkiem inny niż napojów znanych nam na co dzień. Do naczynia sypie się 3/4 objętości suszu. Pije się ją przez rurkę zakończoną sitkiem zwaną bombilla. Jedna porcja może być zaparzana nawet 7 razy. Yerba mate ma bardzo gorzki smak, a zwłaszcza porcja zaparzana po raz pierwszy. Do jej charakterystycznego smaku trzeba się przyzwyczaić. Opłaca się jednak wysilić kubki smakowe, gdyż jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Poza właściwościami pobudzającymi, świetnie oczyszcza organizm, reguluje ciśnienie, zmniejsza objawy zmęczenia, poprawia przemianę materii, wygładza skórę oraz zwiększa odporność. Jest bogata w wiele dobroczynnych związków chemicznych, witamin, mikro- i makroelementów. Nie zdarza się, aby wszystkie te składniki były obecne w jednej porcji pożywienia. Yerba mate jest doskonałym źródłem ich wszystkich.
Bez względu na to czy jest się smakoszem kawy, herbaty czy yerba mate, problemem jest zdobyć produkty oryginalne, aromatyczne o wysokiej jakości. Jednym z niewielu miejsc, gdzie są dostępne, jest sklep internetowy skworcu.com.pl. Można tam zakupić nie tylko kawy i herbaty najwyższej jakości, ale również bakalie i przyprawy. Sklep internetowy w swojej ofercie posiada również różnorodne mieszanki przypraw, miody, syropy oraz pojemniki do ich właściwego przechowywania. Wszystkie oferowane produkty spełniają bardzo wysokie standardy i na pewno sprostają oczekiwaniom najbardziej wymagających entuzjastów.
Więcej informacji znajdziesz na: www.skworcu.com.pl