Poznaj bogaty świat herbaty i kawy

Posted onCategoriesInternet i technologie, Warte polecenia

Herbata i kawa to napoje, które są znane na całym świecie.  Ceni się je nie tylko za walory smakowe,   ale również  za szereg  różnorodnych właściwości.  Każdy z nas posiada  swoje ulubione rodzaje tych napojów i nie wyobrażamy sobie życia bez nich.
Herbatę znano  w Chinach już około 2700 roku p.n.e.   Historia głosi,  że chiński cesarz Shen Nong  pił ją  po raz pierwszy, gdy do jego filiżanki z  wrzątkiem wpadły przypadkiem  przyniesione przez wiatr liście krzewu herbacianego.  Po uzyskaniu ogromnej popularności w Chinach, uprawa herbaty rozprzestrzeniła się na cały kontynent azjatycki.
Plantacje herbaty  są zakładane na wysokości   1000 m n.p.m.  w miejscach, gdzie panuje gorący i wilgotny klimat. Jedna roślina może plonować  nawet 20 lat.  Poza  ewidentnymi  walorami smakowymi,  herbata  zawiera składniki, które mają dobroczynny wpływ  na nasze zdrowie.  Herbata poprawia zdolności pamięciowe,  ma właściwości oczyszczające, pozytywnie wpływa na układ trawienny i rozjaśnia  wzrok. Herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem garbników. Garbniki (zwane taninami)  są substancjami należącymi  do grupy polifenoli.  Wykazują one zdolność do trwałego wiązania się z białkami i są dobrze rozpuszczalne  w wodzie. Mają właściwości ściągające,  wpływają korzystnie na układ pokarmowy,  chroniąc  śluzówkę jelit. Oddziałują także na układ nerwowy  zmniejszając świąd i pieczenie.  Są skuteczne  w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami. Zawartość garbników w herbacie  jest uzależniona od jej rodzaju. Najpopularniejszym i najbardziej lubianym  rodzajem herbaty jest herbata czarna. Uzyskuje się ją  w procesie kilkugodzinnej fermentacji i suszenie.Podczas  fermentacji listki puszczają sok, co sprzyja utlenianiu.  Część garbników zmienia się wtedy w związki aromatyczne. Wielu miłośników  zdobyła również  herbata zielona, a to za sprawą  jej właściwości wspomagających przemianę materii. Jej orzeźwiający i nieco cierpki smak  uzyskuje się tylko poprzez suszenie.  Nie  stosuje się fermentacji, jest zatem mniej aromatyczna niż herbata czarna, ale bardzo bogata w garbniki. Herbatę białą otrzymuje się z pączków i listków zbieranych ręcznie  wczesną wiosną. Poddaje się je jedynie procesowi suszenia.  Biała herbata  ma silne działanie oczyszczające, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Poza tym jest wysoko  ceniona za wyjątkowe walory smakowe. Herbatę czerwoną uzyskuje się poddając liście długiej fermentacji.

Aby wydobyć z herbaty wszystkie dobroczynne związki   zaleca się parzenie przynajmniej przez 2 minuty. Sposób parzenia jest  niezwykle ważny ponieważ pozwala uzyskać napój  o różnych  właściwościach. Jeśli będziemy ją parzyć  krócej niż 3 minuty, uzyskamy działanie pobudzające, jeśli dłużej niż 5 minut – napój uzyska właściwości uspokajające.
Kawa cieszy się na świecie taką samą  popularnością jak herbata.  Bogata w kofeinę  ma działanie pobudzające, poprawia sprawność psychiczną i dodaje energii.   Kawa pochodzi z Etiopii, a do Europy trafiła w XVI wieku. Początkowo  dostępna była tylko w aptekach, gdyż  uważano ją za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się w 1683 roku. Kawowiec  to wiecznie zielony krzew, rosnący  głównie w Afryce. Kawę otrzymuje się z palonych i mielonych ziaren kawowca.  Kawa wzbudza wiele kontrowersji,  ponieważ nie da się jej zaliczyć do zdrowej żywności.   Wciąż prowadzone są badania naukowe, mające określić jej właściwości.   Jak dotąd  wykazano, że składniki w niej zawarte mogą  przeciwdziałać chorobom nowotworowym. Należy pamiętać, że częste jej spożywanie wypłukuje z organizmu magnez, który jest niezbędny  dla organizmu człowieka. Do pozytywnych właściwości kawy niewątpliwie należy chwilowe podniesienie IQ oraz poprawa pamięci krótkotrwałej.  Poprawia koncentrację, dotlenia organizm,  wpływa pozytywnie  na trawienie i krążenie.  Wspomaga metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona. Ma  działanie antyoksydacyjne. Negatywne skutki picia kawy wiążą się z  zawartością kofeiny. Zbyt duża ilość kawy powoduje  niepokój  i utrudnia zasypianie. Zaleca się picie do 500 mg kawy dziennie. To równowartość mniej więcej 3 filiżanek. Taka dawka  nie jest szkodliwa dla organizmu.

Świetną  alternatywą dla kawy i herbaty jest  yerba mate. Napój ten przyrządza się  z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim swoim występowaniem obejmuje niewielki obszar na terenie  Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju.  Tam się je uprawia i eksportuje na cały świat.  Trzeba wiedzieć, że yerba mate nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z zupełnie innej rośliny!
Proces przygotowania naparu jest  całkiem  inny niż napojów znanych nam na co dzień.  Do naczynia sypie  się 3/4 objętości suszu. Pije się ją przez rurkę zakończoną sitkiem  zwaną bombilla.  Jedna porcja może być zaparzana  nawet 7 razy. Yerba mate  ma bardzo gorzki smak,  a zwłaszcza porcja zaparzana po raz pierwszy.  Do jej charakterystycznego  smaku trzeba się przyzwyczaić.  Opłaca się jednak wysilić kubki smakowe, gdyż jest prawdziwą  skarbnicą wartości odżywczych. Poza właściwościami pobudzającymi,  świetnie  oczyszcza organizm, reguluje  ciśnienie, zmniejsza objawy zmęczenia, poprawia   przemianę materii,  wygładza  skórę oraz zwiększa odporność.   Jest bogata w wiele dobroczynnych związków chemicznych, witamin,  mikro-  i makroelementów.  Nie zdarza się,  aby wszystkie te składniki były obecne w jednej porcji pożywienia. Yerba mate jest doskonałym źródłem ich wszystkich.
Bez względu na to  czy jest się smakoszem kawy, herbaty czy yerba mate,  problemem  jest  zdobyć  produkty oryginalne, aromatyczne o  wysokiej jakości. Jednym z niewielu miejsc, gdzie są dostępne,  jest sklep internetowy skworcu.com.pl. Można tam zakupić nie tylko kawy i herbaty najwyższej jakości, ale również bakalie i przyprawy. Sklep internetowy  w swojej ofercie posiada również  różnorodne mieszanki przypraw, miody, syropy oraz pojemniki do ich właściwego przechowywania. Wszystkie oferowane produkty spełniają bardzo wysokie standardy i na pewno  sprostają oczekiwaniom najbardziej wymagających  entuzjastów.

Więcej informacji znajdziesz na: www.skworcu.com.pl