Ludzie stają się wegetarianami z wielu powodów, takich jak zdrowie, przekonania religijne, obawy dotyczące dobrostanu zwierząt, stosowanie antybiotyków i hormonów u zwierząt gospodarskich lub chęć jedzenia w sposób, który zapobiega nadmiernemu zużyciu zasobów środowiskowych. Niektórzy ludzie stosują głównie diety wegetariańskie, ponieważ nie stać ich na mięso. Ze względu na całoroczną dostępność świeżych produktów, więcej opcji wegetariańskich i rosnący wpływ kultury żywności opartej na roślinach na gotowanie, stawanie się wegetarianinem stało się bardziej atrakcyjne i dostępne.
Tradycyjnie badania nad wegetarianizmem koncentrowały się na potencjalnych niedoborach żywieniowych, ale w ostatnich latach sytuacja się odwróciła, a badania potwierdziły korzyści zdrowotne wynikające z diety bezmięsnej. Obecnie diety roślinne są uważane nie tylko za odpowiednie pod względem odżywczym, ale także zmniejszają ryzyko wielu chorób przewlekłych. Według Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego „Właściwie zaplanowana dieta wegetariańska, w tym dieta wegańska lub wegańska, jest zdrowa, odpowiednia pod względem odżywczym i może zapewniać korzyści zdrowotne w zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób”.
Rodzaje wegetarian
Ściśle mówiąc, wegetarianin to ktoś, kto nie je mięsa, drobiu ani owoców morza. Ale jest wiele osób o różnych wzorcach żywieniowych, które nazywają siebie wegetarianami, w tym:
Weganie: Nie jedzą mięsa, drobiu, ryb ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym jaj, nabiału i żelatyny.
Laktoowowegetarianie: nie jedzą mięsa, drobiu ani ryb, ale jedzą jajka i nabiał.
Laktowegetarianie: Nie jedzą mięsa, drobiu, ryb ani jajek, ale spożywaj produkty mleczne.
Owo wegetarianie: nie jedzą mięsa, drobiu, ryb ani nabiału, ale jedz jajka.
Częściowo wegetarianie: Unikają mięsa, ale jedzą ryby (pesco-wegetarianin, pescatarian) lub drób (pollo-wegetariański).
Wybierając dietę wegańską lub wegetariańską pamiętaj o konsultacji z dietetykiem https://alicjajarosz.pl/