O alkoholu, którym jest gin, z pewnością słyszał każdy z was. Pierwszym naszym skojarzeniem związanym z tym trunkiem, jest oczywiście jego bardzo charakterystyczny, gorzki oraz cierpki smak. Z tego też względu, gin nie jest tym alkoholem, który wybieramy najczęściej. Nie oznacza to jednak, że nie znajdziemy prawdziwych jego koneserów. W jaki sposób jednak jest produkowany gin? Co dokładnie odpowiada za jego bardzo charakterystyczny smak oraz zapach? Na te, jak również i na wiele innych pytań dotyczących tego zagadnienia, odpowiedzi znajdziecie w naszym poniższym artykule.
Jak produkowany jest gin?
Zacznijmy od tego, jakie składniki są niezbędne do produkcji wysokiej jakości ginu. Pierwszym i zdecydowanie najistotniejszym z nich, jest oczywiście dobrej jakości, pochodzący ze sprawdzonego źródła, alkohol. Podstawą jednak i tym, co w dużej mierze odpowiada za specyficzny smak oraz zapach ginu, są zioła oraz przyprawy. Dobierane są one w indywidualnych proporcjach w taki sposób, aby uzyskać unikalny aromat oraz smak trunku. Z tego też względu, bardzo trudno jest zakupić wysokiej jakości gin, który nierzadko określany jest mianem alkoholu kraftowego. Jego cena też nierzadko jest bardzo wysoka. Na półkach sklepowych popularnych marketów, od czasu do czasu, możemy znaleźć dobrej jakości gin, jednakże jest to rzadkość.
Co odpowiada za specyficzny smak ginu?
W dużej mierze za intensywny, a zarazem bardzo specyficzny smak oraz zapach ginu, odpowiadają przyprawy oraz zioła, które są do niego dodawane. Z tego też względu, uznaje się iż gin, w bardzo niewielkich ilościach, może wykazywać działanie lecznicze. Stosowany był on między innymi na różnego rodzaju schorzenia kręgosłupa lub stawów. Współcześnie, gin pijany jest dla smaku. Właśnie ze względu na unikalne kompozycje ziół oraz przypraw, uznawany jest on za alkohol z kategorii premium. Nierzadko też, wykonywane są z ginu okłady – np. na płuca lub górne drogi oddechowe. Trzeba jednak z całą mocą podkreślić, że w takich sytuacjach, mówimy o naprawdę niewielkich jego ilościach.