Wielu ludziom towarzyszą bezustannie takie dolegliwości jak bóle głowy, ciągłe zmęczenie, bóle stawów, czy problemy trawienne. Zazwyczaj w pierwszej kolejności sięgamy po dostępne w aptece bez recepty środki łagodzące wymienione wyżej objawy, nie zastanawiając się nad ich źródłem. Szukać ich pochodzenia zaczynamy dopiero wtedy, gdy stają się one tak uporczywe, że uniemożliwiają nam normalne funkcjonowanie. Zdarza się jednak tak, że po wizycie u lekarza i wykonanych badaniach okazuje się, że jesteśmy zdrowi, a mimo to dolegliwości i tak są przez nas odczuwane. Niewielu z nas wie, że ich przyczyną może być zakwaszenie organizmu.
Zakwaszenie organizmu jest efektem błędnego sposobu odżywiania się. W naszej diecie jest niestety bardzo dużo produktów wysoko przetworzonych. Spożywamy także duże ilości mięsa, nabiału i zbóż, co zakłóca równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Dieta alkaliczna, bogata w warzywa i owoce mogłaby ochronić nas nas przed dysfunkcjami w równowadze kwasowo-zasadowej, a tym samym przed różnymi chorobami, do których ono po po upływie pewnego czasu prowadzi.
Różne płyny, znajdujące się w ciele człowieka mają inne pH. Najbardziej kwaśny jest oczywiście sok żołądkowy, którego pH wynosi około 2. Poprawny odczyn krwi mieści się ww normie pH od 7,35 do 7,45. Mocz natomiast może być lekko kwaśny, lekko zasadowy lub obojętny. Rozbieżność ta jest wynikiem odpowiedzialności nerek za usuwanie z organizmu toksyn i innych szkodliwych substancji. Zakwaszenia organizmu nie należy mylić z kwasicą, gdzie nieprawidłowościom ulegają mechanizmy odpowiedzialne za prawidłowe pH we krwi, płucach i nerkach. Kwasica jest niezwykle niebezpieczna dla zdrowia i życia, gdyż każde odchylenie od zakresu właściwego pH krwi może rodzić bardzo duże konsekwencje zdrowotne. Zakwaszenie organizmu nie jest stanem niebezpiecznym, gdyż w jego przypadku, mechanizmy normalizujące pH organizmu funkcjonują prawidłowo. Są jednak zmuszone radzić sobie z metabolizowaniem i wydalaniem większej ilości związków zakwaszających, niż w przypadku stosowania odpowiedniej diety.
Jak już wcześniej zostało wspomniane, zakwaszenie organizmu jest efektem nieprawidłowego odżywiania się. Podczas trawienia uwalniane są aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, monocukry, składniki mineralne i witaminy. Te wszystkie elementy są później metabolizowane, a od efektu tego procesu zależy, czy żywność zadziałała zasadotwórczo, kwasotwórczo czy obojętnie. Na to działanie największy wpływ ma stężenie w produktach żywnościowych różnych pierwiastków. Fosfor, siarka i chlor wykazują działanie kwasotwórcze, wapń, magnez, potas i sód – zasadotwórcze. Niezwykle ważnymi czynnikami powodującymi zakwaszenie są także: stres, używki, brak aktywności fizycznej oraz głodzenie się.
Objawy zakwaszenia organizmu nie są charakterystyczne, ale mogą być odczuwane w całym ciele. W oparciu o jeden czy dwa trudno jest stwierdzić czy to właśnie zakwaszenie, bo tego typu objawy może wywoływać całe mnóstwo różnych czynników. Jeśli jednak zaobserwujemy występowanie kilku z nich, warto się temu bliżej przyjrzeć. Objawy zakwaszenia organizmu to: nieustanne zmęczenie, stany depresyjne nerwowość, drażliwość, zajady, problemy z układem trawiennym, podrażnienie dróg moczowych, katar, sucha skóra, łamliwość paznokci, wypadanie włosów i migrujące bóle stawów.
Wielu ludzi zastanawia się, jak zmierzyć poziom zakwaszenia organizmu. Do wykonania pomiaru poziomu zakwaszenia organizmu służy papierek lakmusowy do mierzenia pH moczu Holistic. Za jego pomocą należy dokonać pomiaru pH moczu kilka razy dziennie, zaczynając od moczu tuż po przebudzeniu. Z wyników trzeba utworzyć krzywą. Jeśli otrzymaliśmy linię prostą lub lekko wznoszącą, oznacza to, że nasz organizm jest zakwaszony. Wykres osoby prawidłowo odżywiającej się i niemającej problemów z zakwaszeniem będzie miał postać zygzaka, gdyż pH moczu ulega zmianie w zależności od posiłków.
Odkwaszenie organizmu to często spory wysiłek, gdyż wiąże się niestety z potrzebą zmiany błędnych nawyków żywieniowych. Bardzo trudno jest zachować zbilansowaną dietę, jeśli przyzwyczailiśmy się przez lata do spożywania sporych ilości mięsa, tłuszczu oraz słodyczy. W takich przypadkach doskonałym wsparciem może okazać się zażywanie minerałów zasadowych Bas Balans Holistic. Wyrób ten zawiera pierwiastki równoważące pH ciała takie jak cynk, magnez i potas. Pomagają one między innymi wyeliminować zmęczenie, wspierają układ nerwowy oraz prawidłową pracę układu mięśniowo-kostnego. Przyczyniają się do poprawy odporności organizmu, pomagają utrzymać skórę, włosy i paznokcie w dobrej kondycji. Odpowiadają również za prawidłowy metabolizm węglowodanów, kwasów tłuszczowych i witamin. Wszystko to sprawia, że równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie zostaje zachowana.
Naprawdę warto sprawdzić, czy odczuwane przez nas dolegliwości nie są efektem zakwaszenia organizmu. Dobre samopoczucie, zbilansowana dieta i wspomaganie metabolizacji substancji kwasotwórczych to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia i witalności.